Brusinková bábovka recept.
Ingredience pro brusinkovou bábovku:
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g brusinek (mohou být čerstvé nebo mražené)
- 1 lžíce mouky na obalení brusinek
- 100 ml mléka
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
Recept na přípravu brusinkové bábovky:
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a šlehejte, dokud nebude směs hladká. V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Tuto suchou směs postupně zašlehávejte do máslové směsi střídavě s mlékem, dokud nebude těsto hladké.
Brusinky obalte v lžíci mouky (to zabrání jejich klesání na dno formy během pečení) a poté je vmíchejte do těsta. Na závěr přidejte kůru z citronu pro osvěžující chuť.
Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjde čistá.
Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy pro dokonalou brusinkovou bábovku:
1. Pokud používáte mražené brusinky, není nutné je předem rozmrazovat. Přímo z mrazáku je obalte v mouce a vmíchejte do těsta.
2. Pro extra lesk a chuť můžete hotovou bábovku potřít citronovou polevou. Stačí smíchat šťávu z jednoho citronu s dostatečným množstvím moučkového cukru, aby vznikla hladká poleva, a touto směsí bábovku potřít.
3. Aby se bábovka nepřipálila, můžete kolem formy zabalit alobal, což pomůže rovnoměrněji rozložit teplo během pečení.
4. Nezapomeňte na správnou teplotu a čas pečení. Každá trouba peče trochu jinak, proto sledujte bábovku během posledních minut pečení, aby nedošlo k jejímu připečení.