Brukvová polévka recept.
Ingredience pro brukvovou polévku:
- 500 g brukve, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Kousek másla pro obohacení chuti
- Několik lístků čerstvého tymiánu nebo petrželky pro ozdobu
Recept:
1. V hrnci na středně silném ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte asi 5 minut, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte nakrájenou brukvu a brambory, osolte, opepřete a promíchejte. Restujte dalších 5 minut.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku asi 20 minut vařit na mírném ohni, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.
5. Přidejte kousek másla pro bohatší chuť a promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
6. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte ozdobenou čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Brukvovou polévku můžete ozvláštnit přidáním smetany pro krémovější texturu.
- Pro extra chuť můžete do polévky přidat trochu strouhaného muškátového oříšku nebo zázvoru.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo chilli vloček.
- Polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo čerstvým chlebem pro kompletní jídlo.