Broskvový džem recept.
Ingredience:
- 1 kg broskví
- 700 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího cukru (pro jistotu lepšího ztuhnutí)
Recept:
Nejdříve si připravte broskve. Broskve omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Broskve společně s cukrem dejte do velkého hrnce. Přidejte šťávu z citronu, která pomůže džemu zůstat krásně barevným a dodá mu svěží chuť. Vše promíchejte a nechte asi hodinu stát, aby broskve pustily šťávu.
Po této době hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, přidejte želírovací cukr podle návodu na obalu a vařte dle pokynů, obvykle 3-4 minuty.
Hotový džem ihned rozlijte do předem sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřete a na 5 minut postavte dnem vzhůru, což pomůže vytvořit vakuum. Poté sklenice otočte a nechte je zcela vychladnout.
Tipy:
- Pokud máte rádi kousky ovoce ve džemu, broskve pouze hrubě nakrájejte. Pro hladší džem broskve před vařením rozmixujte.
- Pro zajímavější chuťovou variantu zkuste přidat vanilkový lusk nebo trochu skořice během vaření.
- Aby byl džem dlouho trvanlivý, je důležité správně sterilizovat sklenice. Sklenice i víčka vložte do velkého hrnce s vodou tak, aby byly úplně ponořené, a vodu přiveďte k varu. Vařte 10 minut, poté sklenice vyjměte a nechejte oschnout na čistém utěrku.
- Pokud máte po vaření na povrchu džemu pěnu, lze ji před stáčením do sklenic opatrně odstranit lžící.