Broskvové košíčky se smetanou recept.
Broskvové košíčky se smetanou jsou lahodným dezertem, který potěší nejen na pohled, ale i na chuť. Tento recept je poměrně snadný a výsledek stojí za to.
**Ingredience:**
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Pro náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- Broskve (množství dle potřeby a velikosti košíčků, asi 4-6 ks)
**Recept:**
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujeme do hrubé drobenky. Poté přidáme vejce a zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.
2. Mezitím si připravíme broskve. Broskve omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky a nakrájíme na menší kousky nebo plátky.
3. Vyválené těsto rozdělíme do formiček na košíčky. Pokud nemáte formičky, můžete použít i muffinovou formu. Na dno košíčků můžeme dát pečicí papír s několika fazolemi nebo jinou zátěž, aby těsto při pečení drželo tvar.
4. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10-15 minut, než košíčky lehce zhnědnou. Poté necháme vychladnout.
5. Smetanu ušleháme s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do tuhé pěny.
6. Vychladlé košíčky naplníme šlehačkou a na šlehačku poklademe připravené plátky broskví.
**Tipy:**
- Pro aromatickější náplň můžete do šlehačky přidat kůru z bio citronu nebo pár kapek čisté vanilkové esence.
- Pokud chcete košíčky učinit ještě více speciálními, můžete před plněním šlehačkou pokapat dno košíčků trochou broskvového likéru nebo medu.
- Broskve můžete také mírně zkaramelizovat na pánvi s trochou másla a cukru pro intenzivnější chuť.
- Košíčky můžete ozdobit lístky máty nebo trochou nastrouhané čokolády pro krásný vizuální efekt.