Brokolicový krém recept


Brokolicový krém recept.

Brokolicový krém je lahodná a zdravá polévka, která je ideální pro chladnější dny. Níže naleznete seznam ingrediencí, postup přípravy a několik tipů, jak si tuto polévku co nejvíce užít.

Ingredience:
- 500 g brokolice
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Muškátový oříšek (nepovinné)
- Na ozdobu: krutony nebo nasekané bylinky jako je petržel nebo pažitka

Recept:
1. Brokolici rozdělte na růžičky a omyjte. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte brokolici a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud brokolice nezměkne.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud máte raději řidší polévku, můžete přidat více vývaru.
5. Vraťte polévku zpět na mírný oheň, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem.
6. Podávejte teplé, ozdobené krutony nebo nasekanými bylinkami.

Tipy:
- Pro extra krémovost můžete přidat trochu mascarpone nebo krémový sýr.
- Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu a zkontrolujte, že vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Polévku můžete ozvláštnit přidáním kousků vařeného bramboru nebo pečené dýně pro zahuštění.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo kapku pálivého oleje.

Brokolicový krém je vynikající a zasycující jídlo, které zahřeje tělo i duši. Doufám, že si tuto polévku užijete!