Brokolicovo-mrkvová polévka se sýrem recept.
Ingredience:
- 1 brokolice
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného sýra (cheddar nebo gouda)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně pro zahuštění)
- Několik lístků čerstvého tymiánu nebo pažitky pro ozdobu
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev a brokolici očistěte. Mrkev nakrájejte na menší kousky a brokolici rozdělte na růžičky.
2. Na velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmažte, dokud směs nezměkne a nezačne vonět.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a růžičky brokolice. Promíchejte a nechte směs opékat asi 5 minut.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit asi 15 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
5. S pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladké pyré. Pokud chcete polévku zahustit, můžete nyní přidat lžíci mouky rozpuštěné ve troše vody a vařit další 2 minuty za stálého míchání.
6. Přidejte strouhaný sýr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a polévka nebude hladká.
7. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody pro zředění.
8. Polévku podávejte teplou a ozdobte lístky čerstvého tymiánu nebo pažitky.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu polévky můžete přidat špetku červené papriky nebo kajenského pepře.
- Pokud dáváte přednost kouskům zeleniny ve vaší polévce, nechte část brokolice a mrkve stranou a přidejte je do polévky po rozmixování.
- Místo strouhaného sýra můžete použít také smetanu pro krémovější konzistenci.
- Polévku můžete servírovat s křupavým chlebem nebo croutony pro přidání textury.