Brokolicová polévka s vločkami recept.
Brokolicová polévka s vločkami je lahodný a zdravý pokrm, který se hodí jak na oběd, tak na večeři. Příprava je jednoduchá a výsledkem je krémová polévka plná chutí.
Ingredience:
- 1 střední brokolice
- 1 velká mrkev
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst ovesných vloček
- Sůl a pepř podle chuti
- Lžíce rostlinného oleje
- Na ozdobu: nastrouhaný sýr nebo bylinky
Recept:
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky a cibuli s česnekem oloupeme a nadrobno nakrájíme.
2. V hlubokém hrnci rozehřejeme lžíci oleje a na něm zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přidáme česnek a krátce osmahneme.
3. Poté do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a brokolici. Vše orestujeme asi 2 minuty.
4. Zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne, přibližně 15 minut.
5. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém.
6. Do krémové polévky přidáme ovesné vločky a smetanu. Promícháme a na mírném ohni necháme již jen prohřát. Vločky zhoustnou a polévce dodají krásnou texturu.
7. Polévku ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Tipy:
- Pro veganskou verzi můžete smetanu nahradit rostlinnou smetanou nebo ji úplně vynechat. Polévka bude i tak krásně krémová.
- Jako ozdobu můžete polévku posypat nastrouhaným sýrem, pokud není důležitá veganská verze, nebo použít čerstvé bylinky, jako je petržel nebo pažitka.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky špetku chilli nebo kari koření.
Tato brokolicová polévka s vločkami je nejen chutná, ale díky vysokému obsahu vlákniny a vitamínů i velmi zdravá. Užijte si její přípravu a hlavně - dobrou chuť!