Brokolice alá brokolice recept.
Ingredience: brokolice, olivový olej, sůl, česnek, citronová šťáva, parmazán
Recept:
Začněte předehřátím trouby na 200 stupňů Celsia. Brokolici omyjte a rozdělte na menší růžičky. Plech vyložte pečicím papírem. Růžičky brokolice rozmístěte na plech. Pokapejte je olivovým olejem a posypte dle chuti solí a rozdrceným česnekem. Vše pečlivě promíchejte, aby byly růžičky rovnoměrně pokryty olejem a kořením. Vložte plech do trouby a pečte přibližně 20 až 25 minut, dokud brokolice nezačne být na okrajích křupavá a zlatavá.
Mezitím si připravte citronovo-česnekovou omáčku. V malé misce smíchejte citronovou šťávu a trochu olivového oleje s rozdrceným česnekem. Tuto směs si nechte bokem.
Jakmile je brokolice upečená, vyjměte ji z trouby a okamžitě pokapejte připravenou citronovo-česnekovou omáčkou. Nakonec posypte nastrouhaným parmazánem a podávejte.
Tipy:
Pro extra křupavost můžete brokolici grilovat posledních pár minut pod grilem. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do citronovo-česnekové omáčky trochu čerstvého nebo sušeného chilli. Brokolice je výborná i jako příloha k masu nebo jako hlavní jídlo s kuskusem či quinoou.