Brambory zapečené se sýrem a petrželkou recept


Brambory zapečené se sýrem a petrželkou recept.

Ingredience:
- 1 kg brambor
- 200 g tvrdého sýra (například cheddar nebo gouda)
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- čerstvá petrželka
- sůl
- černý pepř

Recept:

1. Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte nebo vytlačte.

2. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní plátky brambor. Vařte asi 5 minut, aby brambory změkly, ale nebyly úplně měkké. Poté je sceďte.

3. Předehřejte troubu na 180 °C. Vezměte pekáč a jemně jej vymažte kusem másla. Rozložte polovinu brambor do pekáče.

4. Na brambory rozprostřete polovinu nakrájeného česneku a pokrájejte nad nimi polovinu másla na malé kousky. Posypte solí a pepřem podle chuti.

5. Na vrstvu brambor nastrahejte polovinu sýra. Pokračujte další vrstvou brambor, česneku, másla, soli, pepře a zakončete vrstvou nastrouhaného sýra.

6. Celé to zalijte smetanou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25-30 minut, nebo dokud vrch nezhnědne a brambory nejsou měkké.

7. Mezitím si nasekejte čerstvou petrželku. Hotové brambory vyndejte z trouby a posypte petrželkou.

Tipy:
- Pro extra křupavý vrch můžete posledních 5 minut pečení zapnout gril.
- Pokud chcete jídlo trochu oživit, přidejte k bramborám před pečením trochu mleté papriky nebo chilli vloček.
- Tento recept je skvělý jako hlavní chod s jednoduchým zeleninovým salátem nebo jako příloha k masu.
- Brambory zapečené se sýrem a petrželkou jsou vynikající i na druhý den, pokud je zahřejete v troubě či mikrovlnné troubě.