Brambory zapečené se špenátem a sýrem recept


Brambory zapečené se špenátem a sýrem recept.

Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300 g čerstvého špenátu
- 200 g sýru (může být gouda, mozzarella, nebo jakýkoliv jiný podle vaší chuti)
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)

Recept:
1. Brambory si nejdříve důkladně umyjte a oloupejte. Následně je nakrájejte na tenké plátky.
2. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a blanšírujte v ní brambory asi 5 minut. Poté vodu slijte a brambory nechejte okapat.
3. Mezitím si připravte špenát. Na pánvi na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájený česnek, přidejte špenát a nechejte ho zavadnout. Ochutnejte solí, pepřem a případně přidejte špetku muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.
4. Vezměte si vhodnou zapékací mísu a vrstvěte do ní střídavě plátky brambor, špenát a na plátky nakrájený sýr. Zakončete vrstvou brambor a celé to zalijte smetanou.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké a povrch zlatavě zapečený.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete do špenátu přidat trochu čerstvého chilli.
- Pokud máte rádi více křupavý povrch, posypte vrchní vrstvu brambor ještě strouhaným sýrem a zapékejte posledních 10 minut pod grilem.
- Tento recept je skvělý jak k hlavnímu jídlu, tak i jako bohatší příloha k masu.
- Nebojte se experimentovat s různými druhy sýra, každý dodá jídlu jiný rozměr.
- Pokud chcete jídlo obohatit o bílkoviny, přidejte do vrstev nasekaná vařená vejce nebo kousky grilovaného kuřecího masa.