Brambory s lososem a koprovou majonézou recept


Brambory s lososem a koprovou majonézou recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 4 filety lososa (asi 150 g každý)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svazek kopru
- 200 g majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku

Recept:
1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do osolené vody, dokud nebudou měkké, asi 15-20 minut.
2. Mezitím omyjte filety lososa a osušte je papírovými utěrkami. Ochutí je solí a pepřem.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lososy opékejte na středně silném ohni asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou krásně zlatavé a uvnitř jemně růžové.
4. Pro koprovou majonézu najemno nakrájejte kopr (několik lístků si nechte na ozdobu). Ve vhodné misce smíchejte majonézu s nakrájeným koprem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Dobře promíchejte a ochutnejte.
5. Uvařené brambory sceďte a můžete je nechat chvíli vypařit.
6. Na talíři servírujte brambory a lososa. Přelijte koprovou majonézou a ozdobte zbylým koprem.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do majonézy přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
- Pokud preferujete zdravější variantu, můžete použít jogurt nebo zakysanou smetanu namísto majonézy.
- Lososa můžete také připravit na grilu pro extra kouřovou chuť.
- Brambory lze nahradit pečenými batáty pro sladší variantu pokrmu.