Brambory s hruškami a sýrem recept


Brambory s hruškami a sýrem recept.

Ingredience:

- 500 g brambor
- 3 středně velké hrušky
- 150 g modrého sýra (například Roquefort nebo Gorgonzola)
- 1 lžíce másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik lístků čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu pro ozdobu

Recept:

1. Brambory důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Hrušky omyjte, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na plátky podobné velikosti jako brambory.

2. V hluboké pánvi nebo malém pekáčku rozehřejte lžíci másla a přidejte plátky brambor. Osolte, opepřete a smažte na středně vysokém ohni, dokud brambory nezačnou měknout, přibližně 10 minut.

3. K bramborám přidejte plátky hrušek a promíchejte. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut, dokud hrušky nejsou měkké, ale stále drží tvar.

4. Rozdrobte modrý sýr a rovnoměrně ho rozprostřete po vrchu brambor a hrušek. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a nechte na mírném ohni, dokud sýr nezačne tát, asi 5 minut.

5. Před podáváním ozdobte lístky čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Podávejte teplé jako hlavní chod nebo jako bohatou přílohu.

Tipy:

- Pro extra křupavost můžete hotové brambory s hruškami a sýrem dát na několik minut pod gril, dokud sýr nezačne bublat a nezíská zlatavou barvu.
- Pokud preferujete méně výrazný sýr, můžete modrý sýr nahradit měkčím typem, jako je brie nebo camembert.
- Tento recept je výborný s různými typy brambor. Zkuste použít červené brambory pro sladší chuť nebo pečené brambory pro více křupavosti.
- Pro veganskou verzi můžete modrý sýr nahradit veganskou alternativou a máslo kokosovým olejem.