Bramborový závin s povidly recept


Bramborový závin s povidly recept.

Bramborový závin s povidly je tradiční a oblíbený recept, který kombinuje jednoduchost s výtečnou chutí. Připravit si ho můžete jako sladkou večeři, snídani nebo jako pohoštění pro návštěvy. Recept je poměrně jednoduchý a nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí.

Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 g vařených a nastrouhaných brambor
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g povidel
- moučkový cukr na posypání

Recept
1. Začneme přípravou těsta. Do velké mísy prosejeme mouku a smícháme ji s práškem do pečiva a špetkou soli.
2. Přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Všechny ingredience důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
3. Hotové těsto necháme v míse pod čistou utěrkou odpočinout asi 30 minut.
4. Po odpočinku těsto na pomoučeném vále vyválíme na obdélníkový plát tloušťky asi 5 mm.
5. Rozetřeme na něj povidla, přičemž si necháme okraje volné asi 1 cm, abychom mohli těsto zavinout.
6. Těsto pak pečlivě zavineme a konce důkladně stiskneme, aby při pečení povidla nevytékala.
7. Závin položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není krásně zlatavý.
8. Po upečení necháme závin chvilku vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tipy
- Místo povidel můžete použít i jinou náplň, například makovou nebo tvarohovou. Stačí jen upravit množství podle vašich preferencí.
- Pokud chcete těsto učinit ještě jemnějším, můžete do něj přidat lžíci kysané smetany.
- Bramborový závin je výborný teplý i studený. Podávat jej můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak, posypaný moučkovým cukrem.
- Zbylé těsto nevyhazujte. Můžete z něj vytvořit malé sušenky, které posypete skořicovým cukrem a upečete dozlatova.