Bramborový závin recept


Bramborový závin recept.

Bramborový závin je jednoduchý a chutný pokrm, který je ideální jak k obědu, tak k večeři. Připravuje se z hrubě nastrouhaných brambor, které se smíchají s dalšími ingrediencemi a poté se vše zapeče do zlatova.

Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 stroužky česneku
- 200 g uzeného masa (šunka, slanina...)
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 150 g hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
- majoránka podle chuti
- olej na vymazání pekáče

Recept:
1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
2. Přidejte prolisovaný česnek, nakrájené uzené maso, vejce, nastrouhaný sýr, mouku, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promíchejte.
3. Směs vyložte na olejem vymazaný pekáč a povrch uhladěte.
4. Bramborový závin pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
5. Po upečení nechte závin chvíli odpočinout, poté nakrájejte a podávejte.

Tipy pro vylepšení:
- Do směsi můžete přidat i jemně nakrájenou cibuli nebo zeleninu dle chuti (např. jarní cibulku, petržel).
- Pro křupavější povrch posypte závin před pečením strouhankou nebo dalším nastrouhaným sýrem.
- Bramborový závin můžete podávat s různými druhy dipů nebo studenými omáčkami.
- Experimentujte s různými druhy uzeného masa nebo použijte vegetariánskou variantu bez masa.

Tento jednoduchý recept na bramborový závin lze snadno přizpůsobit vašim chutím a je skvělým způsobem, jak pohostit rodinu či přátele.