Bramborový svítek recept.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- Sůl dle chuti
- Na náplň:
- 300 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř dle chuti
- Olej na smažení
Recept:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme do měkka. Poté je vodu slijeme a brambory rozmačkáme na kaši.
2. Do bramborové kaše přidáme hrubou mouku, vejce a sůl. Vše důkladně promícháme do hladkého těsta.
3. Na rozehřáté pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso a osmahneme dohněda. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a dusíme, dokud maso není plně uvařené. Necháme vychladnout.
4. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o tloušťce přibližně 0,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme náplň.
5. Pomocí utěrky či pečicího papíru těsto pečlivě zavineme do rolády.
6. Bramborový svítek pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud není zlatavý.
7. Hotový svítek necháme chvíli odpočinout, poté nakrájíme a podáváme.
Tipy:
- K bramborovému svítku můžete podávat různé druhy omáček, například rajčatovou nebo smetanovou.
- Aby se vám svítek lépe krájel a nepadal při podávání, nechejte ho po upečení alespoň 10 minut odpočinout.
- Pokud máte rádi více zeleniny, do náplně můžete přidat také na drobno nakrájenou mrkev nebo papriku pro zpestření chuti.