Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní recept


Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní recept.

Ingredience:
- 2 středně velké dýně hokkaido
- 4 velké brambory
- 1 šálek čočky zelené nebo hnědé
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- Čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr apod.)
- 2 lžíce citronové šťávy

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Dýni očistěte, odstraňte semena a nakrájejte na menší kousky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na menší kousky.
2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte dýni a brambory. Pokapejte olivovým olejem a posypte kmínem, paprikou, solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nebudou zeleniny měkké.
3. Zatímco se zelenina peče, uvařte čočku podle návodu na obalu. Většinou se vaří asi 20-25 minut. Uvařenou čočku sceďte.
4. Na pánvi na středně silném ohni rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte dalších 1-2 minuty. Poté přidejte uvařenou čočku, osmažte vše dohromady asi 2 minuty a odstavte z ohně.
5. V míse smíchejte pečenou dýni, brambory, směs s čočkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Než podáváte, posypte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní můžete podávat teplý i studený.
- Pro zvýraznění chutí můžete přidat trochu balzamikového octa nebo medu do směsi před pečením dýně a brambor.
- Tento salát je výborný i jako příloha k masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.
- Můžete experimentovat s různými druhy dýně nebo přidat další druhy zeleniny podle vaší chuti.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že nepoužijete žádné ingredience živočišného původu.