Bramborovo-zeleninový guláš recept


Bramborovo-zeleninový guláš recept.

**Ingredience:**
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 paprika (červená nebo žlutá)
- 400 g rajčat v plechovce nebo čerstvých rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- olej pro smažení
- voda

**Recept:**
1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, papriku, majoránku a kmín. Krátce osmahneme, aby se uvolnily aroma.
3. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev a petržel. Vše proházejte a nechte chvíli smažit.
4. Přilijeme zeleninový vývar (nebo vodu) a přidáme rajčata. Můžeme použít buď rajčata v plechovce nebo čerstvá, pokud jsou dostupná.
5. Guláš osolíme, opepříme dle chuti a necháme vařit na mírném ohni, dokud zelenina není měkká, přibližně 20 až 30 minut.
6. Během vaření guláš podle potřeby promícháváme a případně dolijeme vodu, pokud by guláš byl příliš hustý.

**Tipy:**
- Bramborovo-zeleninový guláš je vynikající jídlo na podzimní či zimní období, kdy dodává tělu potřebné teplo a energii.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat čerstvou chilli papričku nebo trochu chilli prášku.
- Guláš se skvěle hodí k podávání s čerstvým chlebem, kterým si můžete vychutnat zbylou omáčku.
- Tento recept je velmi flexibilní, takže můžete přidat jakoukoliv další zeleninu, kterou máte rádi nebo potřebujete spotřebovat.
- Pro zahuštění guláše můžete ke konci vaření přidat lžíci hladké mouky rozpuštěné ve vodě a nechat chvíli provařit.