Bramborovo-špenátová polévka recept


Bramborovo-špenátová polévka recept.

Ingredience:
- 5 středně velkých brambor
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička muškátového oříšku
- 150 ml smetany pro vaření

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Špenát omyjte a pokud je třeba, nakrájejte na menší kusy.
2. V hrnci zahřejte olivový olej a na středním ohni osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte asi minutu.
3. Přidejte nakrájené brambory a promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké, přibližně 15 minut.
4. Přidejte špenát a vařte dalších 5 minut. Poté odstavte z ohně.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti.
6. Polévku vraťte zpět na mírný oheň a vmíchejte smetanu. Zahřejte, ale nechte ji jen lehce prohřát, nevařte.
7. Polévku před podáváním můžete ozdobit lžičkou smetany a čerstvým špenátem.

Tipy:
- Pokud preferujete hustší konzistenci polévky, můžete přidat více brambor.
- Pro veganskou variantu polévky použijte rostlinnou smetanu a zkontrolujte, že vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat kousek parmezánu nebo jiného tvrdého sýra a nechat jej rozpustit.
- Muškátový oříšek dodává polévce zajímavou chuť, ale pokud jej nemáte rádi, můžete jej vynechat nebo nahradit jinými bylinkami, jako je majoránka nebo tymián.