Bramborovo-pórková polévka recept


Bramborovo-pórková polévka recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 2 středně velké pórky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje nebo másla
- sůl a pepř dle chuti
- muškátový oříšek (volitelně)

Recept:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka, přičemž část zelené části nechajte pro ozdobení.
2. Na velkém hrnci rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájený pórek (kromě části na ozdobu) a osmahněte do zlatova.
3. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a promíchejte.
4. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit, dokud nejsou brambory měkké, asi 20 minut.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
6. Přilijte smetanu, přidejte prolisované stroužky česneku a dochuťte solí, pepřem a volitelně muškátovým oříškem. Nechte projít varem.
7. Polévku podávejte ozdobenou zbylým pórkem.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat trochu citronové šťávy nebo bílého vína.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře.
- Jako doplněk k polévce se skvěle hodí opečený chléb nebo krutony.
- Pro vegetariánskou variantu se ujistěte, že používáte vegetariánský zeleninový vývar.