Bramborovo-lilková krémová polévka s mrkví recept


Bramborovo-lilková krémová polévka s mrkví recept.

**Ingredience:**
- 2 středně velké brambory
- 1 velký lilek
- 2 střední mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo čerstvého, pokud máte)
- Směs čerstvých bylinek na ozdobu (např. petrželka, bazalka)

**Recept:**
1. Brambory, lilek a mrkve omyjte, oloupejte (u lilku podle chuti) a nakrájejte na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
4. Přidejte brambory, lilek, mrkve, tymián, sůl a pepř. Promíchejte a nechte opékat asi 5 minut.
5. Zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké.
6. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
7. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Nechte ještě chvíli prohřát.
8. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

**Tipy:**
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do polévky trochu červené papriky nebo čili.
- K polévce skvěle pasuje čerstvý chléb nebo topinky.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete do hotové polévky přidat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Polévku můžete podávat i s praženými semínky dýně nebo slunečnice pro křupavý kontrast.
- Lilek před přidáním do polévky můžete také nejdříve upéct v troubě, což dodá polévce ještě intenzivnější chuť.