Bramborovo - květáková polévka s kurkumou recept


Bramborovo - květáková polévka s kurkumou recept.

Pro přípravu bramborovo-květákové polévky s kurkumou potřebujete tyto ingredience:

- 1 malý květák
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- olivový olej
- sůl a pepř
- čerstvou pažitku nebo petrželku pro ozdobu

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravte zeleninu. Květák rozdělte na růžičky, brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.

2. Na troše olivového oleje osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, kurkumu a kmín, smažte asi minutu pro uvolnění aromat.

3. Přidejte nakrájené brambory, květák a zeleninový vývar. Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory a květák měkké, což obvykle trvá asi 20 minut.

4. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.

5. Přilijte kokosové mléko, promíchejte a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru.

6. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy pro dokonalou polévku:

- Pro intenzivnější chuť můžete přidat lžíci miso pasty nebo několik kapek sojové omáčky.
- Pokud máte rádi pikantnější jídlo, přidejte do polévky čerstvý červený chilli pepř nebo trochu chilli vloček.
- Polévka se skvěle doplňuje křupavými krutony nebo opraženými semínky pro přidání textury.
- Můžete experimentovat také s přidáním jiných koření, jako je koriandr nebo paprika, pro změnu chutě.