Bramborovo-kedlubnová polévka se zakysanou smetanou recept


Bramborovo-kedlubnová polévka se zakysanou smetanou recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 500 g kedlubny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- 200 ml zakysané smetany
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvý kopřiv nebo pažitka pro ozdobu

Recept:
1. Brambory a kedlubnu oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
3. Na velkém hrnci zahřejte olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud nezezlátne.
4. Přidejte česnek a restujte ještě asi minutu.
5. Do hrnce přidejte nakrájené brambory a kedlubnu. Osolte, opepřete a promíchejte.
6. Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud nejsou brambory a kedlubna měkké, asi 20 minut.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
8. Pokud je polévka příliš hustá, přilijte trochu vody nebo vývaru.
9. Polévku vraťte na mírný oheň, přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Nechte prohřát, ale nevařte.
10. Polévku ochutnejte a případně dosolte nebo opepřete.

Tipy:
- Pro aromatickější chuť můžete přidat při smažení cibule trochu tymiánu nebo majoránky.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte do polévky čerstvý nebo sušený chilli pepř.
- Zakysanou smetanu můžete nahradit kokosovým mlékem pro veganskou variantu polévky.
- Polévku můžete ozdobit čerstvým kopřivem nebo pažitkou a podávat s křupavým pečivem.