Bramborovo-cizrnová polévka s koprem recept.
Pro přípravu bramborovo-cizrnové polévky s koprem potřebujete následující ingredience:
- 500 g brambor
- 400 g vařené cizrny (může být z konzervy)
- 1 velkou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svazek kopru
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička mletého kmínu (volitelné)
- 1 lžička citronové šťávy (volitelné)
Recept:
1. Oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Přidáte česnek a kmín, restujte další minutu.
3. Přidejte nakrájené brambory, zeleninový vývar a vařte, dokud nejsou brambory měkké, přibližně 15-20 minut.
4. Přidejte cizrnu (odceděnou a opláchnutou, pokud používáte z konzervy) a nechte vařit dalších 5 minut.
5. Mezitím nasekejte kopr.
6. Část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem pro hladší texturu, ale není to nutné. Přidejte nakrájený kopr (nechte si trochu na ozdobu) a citronovou šťávu, promíchejte a ochutnejte. Podle potřeby dochutíte solí a pepřem.
7. Polévku servírujte teplou, ozdobte zbylým koprem.
Tipy:
- Pokud chcete polévku více krémovou, rozmixujte více brambor a cizrny.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo cayenského pepře.
- Polévka je skvělá s kouskem čerstvého chleba nebo pita chlebem.
- Pokud máte rádi více výraznou chuť, přidat můžete také trochu sušeného tymiánu nebo majoránky.
- Koprovou polévku můžete servírovat s kouskem citronu, který hosté mohou vymačkat přímo do polévky pro osvěžující kyselý nádech.