Bramborové šišky se strouhankou a ořechy recept.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g strouhanky
- 100 g mletých ořechů
- 2 lžíce cukru
- 50 g másla
Recept:
1. Brambory nejprve umyjeme, oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
2. Chladné brambory pak nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce a špetku soli, a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš měkké, přidáme trochu mouky, ale pozor, aby šišky nebyly příliš tuhé.
3. Z těsta tvarujeme menší šišky, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud šišky nevyplavou na povrch a poté ještě asi 3 minuty.
4. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a za stálého míchání ji opražíme dozlatova. Poté odstavíme z ohně a přimícháme mleté ořechy.
5. Uvařené šišky vyjmeme dírkovanou lžící, necháme okapat a obalíme v směsi strouhanky a ořechů.
6. Před podáváním šišky posypeme cukrem.
Tipy:
- Brambory je lepší vařit den předem, aby při zpracování nebyly příliš vlhké.
- Při tvarování šišek můžete ruce navlhčit ve vodě, aby se těsto nelepilo.
- Pokud chcete, můžete do směsi pro obalení šišek přidat trochu skořice pro zvýraznění chuti.
- Šišky jsou vynikající i s tvarohem nebo ovocnou přesnídávkou.