Bramborové placičky se špenátem recept.
Ingredience:
200 g špenátu
500 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
100 g sýra (například eidam)
2 vejce
4 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
olej na smažení
Recept:
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím očistěte špenát a pokud používáte čerstvý, spařte ho horkou vodou a nasekejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi na troše oleje zpěňte cibuli dozlatova, přidejte špenát a česnek a restujte do změknutí.
Uvařené brambory slijte, promačkejte na pyré a nechte chvilku vychladnout. Přidejte směs špenátu, cibule a česneku, nastrouhaný sýr, vejce, mouku a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej. Lžící nabírejte směs a formujte placičky, které na pánvi z obou stran smažte dozlatova. Hotové placičky můžete podávat s jogurtovým dipem nebo jen tak s čerstvým salátem.
Tipy:
Pokud máte rádi pikantnější chutě, do směsi můžete přidat trochu chilli nebo papriky. Pro lehčí variantu můžete placičky i péct v troubě na pečicím papíru místo smažení. Dobré je také přidat do směsi trochu čerstvých bylinek jako je petržel nebo bazalka pro výraznější chuť.