Bramborové pirohy s tvarohem recept.
Ingredience:
- 500g brambor
- 200g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 200g tvarohu
- 50g másla
- cibule
- sůl a pepř podle chuti
Recept:
1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě teplé rozmačkejte. Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte těsto.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka.
3. Na každé kolečko dejte lžičku tvarohu smíchaného se solí a pepřem.
4. Okraje koleček přeložte a pečlivě spojte, aby vznikly půlměsíce.
5. Pirohy vařte ve větším množství osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, nechte je vařit ještě asi 2–3 minuty.
6. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
7. Uvařené pirohy scedíte, přendáte na talíř a přelijete osmaženou cibulí s máslem.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byly pirohy ještě lahodnější, můžete do náplně přidat nastrouhaný sýr nebo jemně nakrájenou šunku.
- Před podáváním můžete pirohy posypat jemně nasekanou petrželkou nebo pažitkou pro čerstvý nádech.
- Pro rychlejší variantu můžete použít hotové obchodní těsto na pirohy, ale domácí těsto dodá jídlu osobitější chuť.