Bramborové pagáčky recept
Bramborové pagáčky jsou tradiční slovenské pečivo, které se v Česku také často připravuje. Jsou vynikající jako svačina nebo doplněk k polévkám a salátům. Zde je jednoduchý recept na jejich přípravu.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g vařených a nastrouhaných brambor
200 ml mléka
100 g másla
1 vejce
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
20 g čerstvého droždí
Postup:
Nejprve si připravte kvásek. V mírně vlažném mléce rozmíchejte droždí a cukr, nechte asi 10 minut vzejít na teplém místě.
Mezitím si ve větší míse smíchejte hladkou mouku, nastrouhané brambory, sůl a rozpuštěné máslo.
Do směsi přidejte vykynutý kvásek a vejce. Vše důkladně zamíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka.
Těsto nechte na teplém místě kynout přikryté čistou utěrkou asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykyneuté těsto rozdělte na malé kousky a formujte z nich malé pagáčky.
Pagáčky kladte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
Hotové pagáčky můžete potřít rozpuštěným máslem pro extra lesk a chuť.
Tipy:
Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat trochu strouhaného sýra nebo nakrájeného špeku.
Pagáčky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také skvěle zamrazit a opětovně ohřát v troubě.
Experimentujte s bylinkami, jako je majoránka nebo tymián, které dodají pagáčkům zvláštní chuť.
Užijte si přípravu a chuť těchto tradičních bramborových pagáčků!