Bramborové noky s houbovou omáčkou recept


Bramborové noky s houbovou omáčkou recept.

Ingredience:

Pro noky:
- 500g brambor
- 200g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli

Pro houbovou omáčku:
- 300g čerstvých hub nebo 30g sušených
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- petržel na ozdobu

Recept:

1. Brambory důkladně umyjte, vařte ve slupce do měkka, poté oloupejte a ještě teplé rozmačkejte.
2. Přidejte mouku, vejce a špetku soli k rozmačkaným bramborám a vypracujte hladké těsto.
3. Z těsta vytvarujte dlouhé válečky, které nakrájejte na malé kousky. Kousky noky můžete na povrchu lehce nařezat vidličkou pro lepší přilnutí omáčky.
4. Noky vařte v osolené vodě do té doby, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte pomocí cedníku.
5. Pro přípravu houbové omáčky nejprve nakrájejte cibuli a česnek a orestujte je na olivovém oleji dozlatova.
6. Přidejte na menší kousky nakrájené houby a restujte, dokud nezměknou.
7. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud omáčka mírně nezhoustne.
8. Hotové noky podávejte s houbovou omáčkou a nakonec vše posypte čerstvě nasekanou petrželí.

Tipy:
- Pokud používáte sušené houby, nejprve je namočte do vody na několik hodin, aby změkly.
- Brambory pro noky vyberte pečlivě, nejlepší jsou odrůdy určené pro přípravu knedlíků a noky, protože obsahují méně vody.
- Noky můžete před podáváním s omáčkou ještě krátce opečít na pánvi s trochou másla pro křupavější povrch.
- Houbovou omáčku můžete ochutit také bylinkami jako je tymián nebo rozmarýn pro intenzivnější chuť.