Bramborové noky s dušeným špenátem recept.
Ingredience pro bramborové noky s dušeným špenátem zahrnují:
- 500 g brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Muškátový oříšek (nepovinné)
Recept:
Nejprve si připravíme noky. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, poté je oloupeme a ještě teplé rozmačkáme na pyré. Přidáme k pyré hladkou mouku, vejce a špetku soli, a zpracujeme těsto. Těsto poté na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na válečky, z kterých nakrájíme malé kousky. Tyto kousky pak můžeme nařezat vidličkou, aby na nich zůstaly typické rýhy.
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do vřící vody opatrně vkládáme noky. Jakmile vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě asi 2 minuty, poté je vyjmeme a necháme okapat.
Pro dušený špenát na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nasekaný česnek. Jakmile česnek začne vonět, přidáme umytý a okapaný špenát. Dušení trvá jen pár minut, dokud špenát nezměkne. Ochutíme solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku.
Noky podáváme s dušeným špenátem, můžeme přidat i trochu strouhaného sýra na závěr.
Tipy:
- Při vaření brambor doporučuji zvolit brambory pevnější konzistence, aby těsto na noky nebylo příliš vlhké.
- S těstem na noky zacházejte co nejjemněji, aby byly noky po uvaření lehké a nadýchané.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť špenátu, můžete přidat do směsi ještě trochu čerstvého špenátu přímo před podáváním.