Bramborové kynuté koule recept


Bramborové kynuté koule recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 lžíce cukru
- 250 ml mléka (vlažného)
- 2 středně velké brambory
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- Tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Recept:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a uvařte do měkka. Poté je rozmačkejte na pyré a nechte vychladnout.
2. V míse smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí. Nechte stát asi 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna, což znamená, že droždí je aktivní.
3. Do velké mísy prosijte mouku a promíchejte ji se solí. Přidejte aktivované droždí, bramborové pyré, olej a vejce. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Když těsto vykyne, rozdělte ho na stejně velké kousky a z každého utvořte kouli.
6. Formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Koule vkládejte do formy vedle sebe. Nechte ještě asi 15 minut kynout.
7. Předehřejte troubu na 180°C a pečte zhruba 25-30 minut, nebo dokud nejsou koule zlatavé a pečené.

Tipy:
- Pro bohatší chuť můžete do těsta přidat koření dle vlastního výběru, jako je například kmín nebo majoránka.
- Pokud chcete, aby byly koule na povrchu lesklé, potřete je před pečením rozšlehaným vejcem.
- Bramborové kynuté koule jsou výborné jak teplé, tak studené. Skvěle chutnají samotné nebo s máslem, tvarohem, nebo jako příloha k masu.
- Ujistěte se, že brambory jsou před přidáním do těsta dobře vychladlé, aby jejich teplota nezabránila kynutí těsta.