Bramborové knedlíčky recept


Bramborové knedlíčky recept.

Ingredience pro bramborové knedlíčky:
- 500 g vařených brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- trochu mouky na posypání pracovní plochy

Recept na přípravu bramborových knedlíčků:
1. Brambory oloupejte, uvařte ve vodě do měkka a nechte je vychladnout. Poté je nastrouhejte nebo je promačkejte bramborovou mačkadlem na jemnou kaši.
2. Ve velké míse smíchejte nastrouhané brambory, hladkou mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké, ne příliš lepivé těsto. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte trochu mouky.
3. Na posypané pracovní ploše si z těsta utvořte dlouhý válec o průměru přibližně 2 cm. Válec pak krájejte na menší kousky, zhruba 2-3 cm dlouhé.
4. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody se špetkou soli. Knedlíčky do vody vkládejte opatrně, aby se nerozpadly. Vařte je asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je pomocí děrované lžíce vyjměte a nechte okapat.

Tipy pro dokonalé bramborové knedlíčky:
- Použijte brambory s nižším obsahem vody, například odrůdy určené pro přípravu bramborové kaše, aby těsto nebylo příliš vlhké.
- Brambory je lepší vařit ve slupce, aby do nich nepřijmuly příliš mnoho vody.
- Knedlíčky můžete naplnit uzeným masem nebo slaninou pro pikantnější variantu.
- Pokud chcete, aby byly knedlíčky po uvaření křupavé, po vyjmutí z vody je můžete na chvíli opéct na pánvi na troše másla nebo oleje.
- Bramborové knedlíčky jsou vynikající jako příloha k masovým jídlům nebo můžete sloužit s tvarohem, smetanou nebo s jakoukoliv omáčkou podle vaší chuti.