Bramborové bagetky recept.
**Ingredience:**
- 500 g brambor (nejlépe moučných)
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 balení sušeného droždí (7g)
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- Doplňkově sezamová semínka nebo hrubá sůl pro posypání
**Recept:**
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte do měkka. Poté je rozmačkejte na pyré, přidejte mléko a máslo a dobře promíchejte.
2. Ve velké misce smíchejte hladkou mouku, sůl, cukr a sušené droždí. Přidejte bramborové pyré a začněte hnětat těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka nebo vody. Pokud je naopak těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
3. Těsto vyklopte na pomoučený vál a hněťte přibližně 10 minut, dokud nebude hladké a elastické. Poté těsto vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu, rozdělte na požadovaný počet bagetek a zformujte je. Bagetky položte na pečicí papírem vyložený plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
5. Předehřejte troubu na 200°C. Bagetky před pečením potřete rozšlehaným vejcem a posypte podle chuti sezamovými semínky nebo hrubou solí.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.
7. Hotové bagetky nechte vychladnout na mřížce.
**Tipy:**
- Pro ještě lahodnější chuť můžete do těsta přidat bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián.
- Pokud chcete křupavější kůrku, můžete do trouby na spodní plech přidat malý hrneček vody, která při pečení vytvoří páru a způsobí, že bagetky budou mít křupavější kůrku.
- Bagetky jsou skvělé jak čerstvé, tak i opečené na druhý den. Pokud je chcete uchovat déle, můžete je zamrazit a před podáváním jen rychle opečt na grilu nebo v troubě.