Bramborová pomazánka recept.
Ingredience:
- brambory (cca 500 g)
- máslo (2 lžíce)
- mléko (cca 100 ml)
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka nebo jarní cibulka pro ozdobu
- česnek (1-2 stroužky)
Recept:
1. Brambory nejprve důkladně umyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
2. Vložíme je do hrnce s vodou, osolíme a vaříme, dokud nejsou měkké.
3. Vařené brambory scedíme a přesuneme zpět do hrnce nebo do mísy vhodné na šťouchání.
4. Přidáme máslo, rozdrcený česnek a postupně přiléváme mléko, dokud směs nedosáhne požadované konzistence.
5. Pomazánku dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme, dokud není hladká.
6. Hotovou pomazánku necháme chvíli odpočinout, a poté ji můžeme podávat, ozdobenou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete přidat trochu hořčice nebo jemně nasekané nakládané okurky.
- Pokud chcete, aby byla pomazánka lehčí, můžete použít místo plnotučného mléka polotučné nebo rostlinné mléko.
- Bramborová pomazánka je vynikající nejen jako pomazánka na chleb, ale také jako příloha k masu nebo jako základ pro bramborové saláty.
- Chcete-li přidat více textury, můžete část brambor jen hrubě rozmačkat místo důkladného promíchání do hladka.
- Pro pikantnější variantu zkuste do pomazánky přidat trochu chilli papričky nebo paprikového koření.