Bramborová polévka zimní recept


Bramborová polévka zimní recept.

Bramborová polévka je klasická zimní pochoutka, která zahřeje tělo i duši. Pro její přípravu budete potřebovat následující ingredience:

Brambory, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, bobkový list, loupané žampiony a vývar. Případně můžete přidat i kousek klobásy nebo jiné uzeniny pro větší sytost.

Recept na bramborovou polévku:

1. Nejprve si očistěte a nakrájejte zeleninu - brambory na kostky, mrkev, celer a petržel na menší kousky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.

2. V hrnci na oleji nebo na kousku másla orestujte nejprve cibuli dozlatova, pak přidejte česnek, mrkev, celer a petržel. Restujte několik minut, aby zelenina lehce změkla.

3. Přidejte nakrájené brambory, zalijte vývarem (buď zeleninovým nebo kuřecím podle preferencí) tak, aby byla veškerá zelenina ponořená. Přidejte bobkový list, trochu majoránky, sůl a pepř podle chuti.

4. Polévku vařte na mírném ohni, dokud brambory nebudou měkké, což obvykle trvá asi 20 minut. Pokud používáte klobásu nebo jinou uzeninu, přidejte ji do polévky společně s bramborami.

5. V závěru přidejte loupané žampiony a nechte je v polévce pár minut povařit. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Tipy pro dokonalou bramborovou polévku:

- Bramborovou polévku můžete zahustit tak, že část brambor rozmixujete a vrátíte zpět do hrnce. To polévce dodá krémovější konzistenci.

- Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu smetany nebo zakysané smetany těsně před podáváním.

- Aby byla polévka ještě lahodnější, zkuste do ní přidat trochu čerstvé petrželky nebo pažitky při servírování.

Zimní bramborová polévka je vynikající volbou pro chladné večery, můžete ji servírovat s křupavým chlebem nebo topinkami. Experimentujte s ingrediencemi a najděte tu nejlepší kombinaci, která bude vyhovovat právě vašemu chuťovému pohárku.