Bramborová polévka s pohankou recept.
Bramborová polévka s pohankou je vynikající a výživná volba pro chladné dny. Tady je, jak ji připravit.
Ingredience
- 200 g pohanky
- 400 g brambor
- 1 velká mrkev
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- 2 listy bobkové
- 1 lžička sušeného tymiánu
Recept
1. Pohanku propláchněte pod teplou vodou a nechte ji okapat.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
3. Na velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud nezměkne. Poté přidejte česnek a restujte další minutu.
4. Do hrnce přidejte nakrájené brambory a mrkev. Promíchejte a smažte několik minut.
5. Přilijte zeleninový vývar, přidejte bobkové listy, tymián a majoránku. Osolte a opepřete dle chuti. Přiveďte k varu.
6. Po dosažení varu přidejte pohanku, snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou brambory i pohanka měkké.
7. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Před podáváním odstraňte bobkové listy.
Tipy
- Pro silnější chuť můžete přidat kousek uzeného masa nebo slaniny. Toto přidejte společně s cibulí a česnekem.
- Polévku můžete před podáváním rozmixovat do hladka nebo částečně, pokud máte rádi kusy zeleniny.
- Jako doplněk můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že používáte zeleninový vývar.