Bramboračka ze strouhaných brambor recept


Bramboračka ze strouhaných brambor recept.

Recept na bramboračku ze strouhaných brambor je tradiční česká polévka, která v sobě nese bohatou chuť a vůni. Tato verze polévky je zvláště výživná a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 2 lžíce mouky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- Hrnek nakrájených hub nebo houbový prášek pro zvýraznění chuti (volitelné)
- Klobása nebo uzené maso na ozdobu (volitelné)

Postup:
1. Brambory, mrkev, petržel a celer očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nasekejte nadrobno.
2. Na oleji nebo másle osmažte cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a krátce osmažte.
3. Přidejte nastrouhanou zeleninu a restujte několik minut, dokud zelenina nezměkne.
4. Zaprašte zeleninu moukou a promíchejte. Mouku nechte krátce osmahnout, aby ztratila syrovou chuť.
5. Přilijte vodu nebo vývar. Přidejte bobkový list, nové koření, kmín, sůl, pepř a majoránku. Vše promíchejte a nechte vařit na mírném ohni cca 20 minut.
6. Pokud používáte, přidejte houby nebo houbový prášek a klobásu nebo uzené maso. Vařte dalších 10 minut.
7. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochutěte solí, pepřem či majoránkou.
8. Podávejte horké, ideálně s chlebem nebo topinkami.

Tipy:
- Pro hustší konzistenci můžete část brambor rozmačkat vidličkou přímo v hrnci.
- Bramboračka je výtečná i druhý den, kdy si chutě ještě více sednou.
- Experimentujte s přidáním jiného druhu uzeniny nebo dokonce kousků vařeného masa pro bohatší verzi.
- Jako ozdobu a pro zvýšení chuti můžete do hotové polévky přidat čerstvě nakrájenou zelenou petrželku nebo pažitku.