Bramboračka s pórkem recept


Bramboračka s pórkem recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 1 větší mrkev
- 1 menší petržel
- kousek celeru
- 1 středně velký pórek
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1,5 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- majoránka, tymián, sůl, pepř
- 1 bobkový list
- 2 lžíce hladké mouky pro zápražku

Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Brambory, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Pórek a cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
2. V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek, krátce osmažte a poté přidejte nakrájenou zeleninu (kromě pórku). Všechno společně restujte několik minut.
3. Zeleninu zasypejte moukou, promíchejte a chvíli restujte, aby se mouka lehce opražila.
4. Přilijte vývar, přidejte bobkový list, majoránku, tymián, sůl a pepř. Promíchejte a vařte, dokud zelenina nebude měkká.
5. Přidáte nakrájený pórek a vařte ještě asi 5 minut, dokud pórek nezměkne.
6. Bramboračku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávejte teplou.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky uzené maso nebo klobásu, přidejte je společně se zeleninou.
- Pokud máte rádi hustější polévky, můžete část brambor na konci vaření rozmačkat.
- Bramboračka je ještě lepší druhý den, kdy se chutě krásně propojí, takže neváhejte a připravte si větší množství.
- Pro zjemnění chuti můžete na konci vaření přidat trochu smetany.