Bramboračka s malými kapustičkami recept
Bramboračka s malými kapustičkami je tradiční česká polévka, která zahřeje v chladných dnech. K přípravě potřebujete tyto ingredience
maso kosti pro vývar
voda
sůl
celý pepř
bobkový list
cibule
mrkev
petržel
celer
brambory
malé kapustičky
majoránka
hřebíček
česnek
máslo nebo sádlo
mouka
Postup přípravy je následující
Na začátku si připravíme masový vývar. Do velkého hrnce dáme maso, kosti, osolíme, přidáme několik zrn celého pepře, bobkový list a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z povrchu.
Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Malé kapustičky očistíme a pokud jsou větší, přepůlíme je.
Když je vývar hotový, maso a kosti vyjmeme. Cibuli zpěníme na másle nebo sádle, přidáme mrkev, petržel a celer, chvíli restujeme a pak zasypeme lžící mouky. Necháme zpěnit, přilijeme část vývaru a dobře promícháme, aby se mouka rozpustila a nebyly tam hrudky.
Vše přidáme do hrnce s vývarem, hodíme do polévky brambory, kapustičky, přidáme majoránku a hřebíček. Osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme, dokud zelenina a brambory nezměknou.
Na závěr přidáme prolisovaný česnek pro větší aroma a chvíli ještě povaříme. Polévka by měla být hustá a bohatá na chutě.
Tipy pro lepší bramboračku
Polévku můžete zahušťovat také rozmixovanými bramborami pro jemnější texturu.
Přidání trochy smetany do hotové polévky dodá na krémovosti.
Bramboračka je ještě lepší druhý den, když se chutě "proleží".
Na ozdobu a dochucení můžete použít čerstvou petrželku nebo pažitku.