Bramboračka s houbovou drtí recept


Bramboračka s houbovou drtí recept.

Bramboračka s houbovou drtí je tradiční česká polévka, která zahřeje v chladných dnech. Základem této polévky jsou brambory, sušené houby a zelenina, která dohromady vytváří bohatou a výživnou chut'. Připravte si tento lahodný recept s následujícími ingrediencemi a postupem.

Ingredience:
- 1 hrnek sušených hub
- 3 středně velké brambory
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 1 kus celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 listy bobkového listu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- Pažitka nebo petrželová nať na ozdobu

Postup:
1. Sušené houby namočte do vody a nechte je nabobtnat alespoň 30 minut. Poté je sceďte, ale vodu si ponechejte.
2. Brambory, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
4. V hlubokém hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek, brambory, mrkev, petržel, celer a promíchejte.
5. Přilijte vodu z namočených hub a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
6. Přidejte namočené houby, bobkový list, majoránku, tymián, sůl a pepř. Polévku vařte na mírném ohni do měkka zeleniny, přibližně 20 minut.
7. Po uvaření odstraňte bobkové listy a část polévky rozmixujte ponorným mixérem pro zahuštění. Nemusíte mixovat celou polévku, pokud máte rádi kousky zeleniny.
8. Polévku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Podávejte teplou, ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

Tipy:
- Pokud máte rádi maso ve své bramboračce, můžete přidat kousky uvařeného kuřecího nebo krůtího masa.
- Experimentujte s druhy hub, každý typ dodá polévce jinou chuť.
- Bramboračku můžete zahustit také přidáním lžíce hladké mouky, kterou nejdříve osmažíte na troše oleje a poté rozmícháte s trochou vývaru, než ji přidáte do hrnce.