Borůvkový koláč s drobenkou recept.
- Ingredience
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Pro náplň:
- 500 g borůvek (mohou být i mražené)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Pro drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 70 g másla
- 50 g cukru
- Recept
1. Připravíme si těsto. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidáme změklé máslo a vejce a zpracujeme v hladké těsto. Těsto necháme v lednici odpočinout asi 30 minut.
2. Mezitím si připravíme náplň. Borůvky promícháme s cukrem a kukuřičným škrobem.
3. Troubu předehřejeme na 180°C.
4. Vyválejte těsto a vložte do koláčové formy, vytvořte okraje.
5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň z borůvek.
6. Připravíme si drobenku. V misce smícháme mouku, cukr a máslo a prsty třeme do drobenky. Drobenkou posypeme borůvky na koláči.
7. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut nebo dokud drobenka nezezlátne.
8. Necháme vychladnout před podáváním.
- Tipy
- Pokud používáte mražené borůvky, nechte je před použitím mírně rozmrazit a odkapejte přebytečnou vodu.
- K zintenzivnění chuti můžete do náplně přidat šťávu z půlky citronu.
- Pro extra křupavou drobenku přidejte do směsi na drobenku hrst ovesných vloček.
- Pokud máte rádi kořeněnější variantu, do těsta i náplně můžete přidat trochu skořice.
- Aby se těsto dobře vyválelo a nepřilnulo k válečku, můžete použít pečicí papír na vyválení i do formy.