Borůvkový dvoubarevný dort recept


Borůvkový dvoubarevný dort recept.

Ingredience:

Pro těsto:

- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g borůvek
- 2 lžíce kakaa

Pro krém:

- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu

Pro ozdobu:

- Borůvky
- Máta

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. Máslo s cukrem ušlehejte do světlé a nadýchané směsi.
2. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt, dobře promíchejte.
3. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně přidávejte do směsi. Rozdělte těsto na dvě části.
4. Do jedné části přimíchejte kakao, do druhé části přidejte borůvky a lehce promíchejte.
5. Vymažte formu na dort a na střídačku vkládejte lžíce světlého a tmavého těsta, dokud nevyužijete veškeré těsto.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35-40 minut. Poté nechte dort vychladnout.
7. Pro krém smíchejte mascarpone se smetanou, cukrem a vanilkovým extraktem a vyšlehejte do hladka.
8. Dort rozkrojte na poloviny nebo třetiny a každou vrstvu potřete krémem. Nakonec celý dort potřete zbylým krémem a ozdobte borůvkami a lístky máty.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť borůvek můžete do světlé části těsta přidat borůvkový džem.
- Pro krásný dvoubarevný efekt nechte těsto "přirozeně" promíchat vlivem gravitace v troubě, nedělejte to ručně.
- Pokud chcete dort učinit ještě vláčnějším, můžete mezi vrstvy přidat vrstvu borůvkového kompotu nebo čerstvých borůvek.
- Dort před podáváním nechte v chladničce alespoň 2 hodiny odpočinout, aby se chutě krásně spojily.