Borůvkovo-krupicový koláč recept


Borůvkovo-krupicový koláč recept.

Borůvkovo-krupicový koláč je dokonalou letní pochoutkou, která kombinuje sladkost borůvek s jemnou texturou krupice. Následující recept je jednoduchý a výsledkem je lahodný dezert, který si zamiluje celá rodina.

Ingredience:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g krupice
- 150 g másla (nebo rostlinného tuku pro veganskou verzi)
- 100 g cukru + trochu navíc na posypání
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- 500 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (pro zahuštění borůvkové vrstvy)
- Citronová kůra z 1 citronu (nepovinné)

Postup:
1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo (nebo rostlinný tuk). Zpracujte v hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka nebo vody.
2. Vytvoření základu koláče: Tři čtvrtiny těsta rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Těsto by mělo pokrýt dno a vytvořit nízký okraj.
3. Příprava borůvkové vrstvy: Borůvky smíchejte s kukuřičným škrobem a citronovou kůrou (pokud používáte). Tuto směs rovnoměrně rozložte na těsto v koláčové formě.
4. Dokončení koláče: Zbylé těsto rozdrobte na malé kousky a rovnoměrně je rozprostřete na vrch borůvkové vrstvy. Posypte trochou cukru pro křupavou krustu.
5. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35–45 minut, dokud není koláč zlatavý a borůvky bublají.
6. Dochucení a podávání: Nechte koláč před podáváním vychladnout. Podávejte samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Pokud používáte mražené borůvky, není nutné je předem rozmrazovat. Případný nadbytečný šťávu může absorbovat kukuřičný škrob.
- Pro křupavější vrchní vrstvu můžete na koláč před pečením posypat hrubý cukr nebo mandlové lupínky.
- Tento koláč je možné připravit i s jiným ovocem, například s malinami nebo černým rybízem.

Užijte si přípravu i degustaci tohoto skvělého letního dezertu!