Borůvková tartaletka recept.
Ingredience pro borůvkovou tartaletku:
- 200g hladké mouky
- 100g studeného másla
- 50g práškového cukru
- 1 velké vejce
- Špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 250g čerstvých borůvek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 100g granulovaného cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Recept:
1. Připravte těsto: V míse smíchejte mouku, práškový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky. Ručně nebo pomocí mixéru začlepte máslo do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubé drobečky. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a rychle zpracujte do hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na hodinu.
2. Mezitím připravte náplň: V malé míse smíchejte borůvky, granulovaný cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu. Nechte stát, dokud těsto není připraveno.
3. Předehřejte troubu na 180°C. Vyjměte těsto z lednice a na lehce pomoučněné pracovní ploše ho vyválejte na tloušťku přibližně 5mm. Těsto přeneste do tartaletkové formy, přebytečné okraje odstraňte.
4. Na těsto rovnoměrně rozprostřete borůvkovou směs.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a náplň bublá.
6. Nechte tartaletku před podáváním vychladnout na pokojovou teplotu.
Tipy:
- Pokud máte rádi křehčí těsto, dejte hotovou tartaletku před podáváním ještě na chvíli do lednice.
- Pro extra lesk můžete borůvky před pečením potřít lehkou vrstvou rozpuštěného džemu nebo medu.
- Těsto můžete připravit i předem a nechat ho odpočívat v lednici přes noc.
- Pokud chcete tartaletku oživit, přidejte na vrch před podáváním šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu.