Bombastický celozrnný makovec s mrkví recept


Bombastický celozrnný makovec s mrkví recept.

Bombastický celozrnný makovec s mrkví je lahodný a zdravý dezert, který jistě potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i váš organismus díky štědré dávce vlákniny, vitamínů a minerálů. Příprava tohoto jedinečného koláče není složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience:
- 200 g celozrnné mouky
- 100 g mletého máku
- 150 g strouhané mrkve
- 4 vejce
- 150 g třtinového cukru nebo jiného sladidla dle vašeho výběru
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- na ozdobu můžete použít ořechy nebo semínka

Recept:
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké misce smíchejte suché ingredience - celozrnnou mouku, mletý mák, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
3. V jiné misce si rozšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny. Postupně přilévejte rostlinný olej a dále šlehejte, dokud se vše nespojí.
4. Do směsi s vejci postupně přidávejte směs suchých ingrediencí, střídavě s mrkví, a míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
5. Připravené těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku nebo do jiné pečící formy dle vašeho výběru.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut nebo dokud není koláč propečený (ověřte pomocí špejle).
7. Nechte koláč vychladnout, před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit dle vaší fantazie.

Tipy:
- Pro zvýšení vlákniny a nutriční hodnoty můžete přidat do těsta lžíci lněných semen nebo chia semen.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do těsta přidat i nastrouhaný zázvor nebo citronovou kůru, která dodá koláči svěží tón.
- Makovec lze servírovat s vanilkovým jogurtem nebo šlehačkou pro ještě bohatší gastronomický zážitek.
- Pokud máte v plánu makovec skladovat, uchovávejte ho v chladu zabalený v potravinové fólii, aby zůstal déle čerstvý.