Boloňská pizza recept


Boloňská pizza recept.

Boloňská pizza je chutná varianta klasické pizzy, která je inspirována italskou boloňskou omáčkou. Na její přípravu potřebujete následující ingredience:

Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažné vody
- 1/2 balíčku sušeného droždí (7g)
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli

Pro boloňskou omáčku:
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného oregana

Pro dokončení:
- 150 g mozzarelly, nakrájené na plátky nebo nastrouhané
- Čerstvá bazalka pro ozdobu

Recept:
1. Začněte přípravou těsta. V misce smíchejte mouku, droždí a sůl. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Míchejte, dokud se těsto nespojí. Pak těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a zpracujte ho do hladkého, pružného těsta. Nechte ho v míse přikryté utěrkou kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte boloňskou omáčku. Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a mleté hovězí maso. Opečte, dokud maso není hnědé. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, oregano, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
3. Po vykynutí těsto rozválejte na kruh o průměru přibližně 30 cm a přeneste na pečicí papírem vyložený plech.
4. Rozetřete boloňskou omáčku na připravené těsto, ponechejte malý okraj volný. Rozložte mozzarellu na omáčku.
5. Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 15-20 minut, než je pizza zlatavá a sýr bublá.
6. Po upečení okraje pizzy ozdobte čerstvou bazalkou.

Tipy:
- Pro extra křupavé těsto nechte pizzu před pečením odpočinout 10 minut s nanesenou omáčkou na plechu.
- Přidat můžete také trochu čerstvého špenátu nebo olivy pro další vrstvu chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky špetku chilli vloček.