Bohémky recept


Bohémky recept.

Ingredience pro bohémky:
- mouka pšeničná hladká
- cukr moučka
- máslo
- žloutky
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- marmeláda (nejlépe jahodová nebo malinová)
- čokoláda na vaření
- ořechy (volitelně)

Recept na přípravu bohéme:

Začneme tím, že si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme půl kilogramu hladké mouky, dvě stě gramů moučkového cukru, dvě stě padesát gramů másla, čtyři žloutky, balíček vanilkového cukru a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta, které následně na několik hodin vložíme do lednice odpočinout.

Po vyjmutí těsta z lednice rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na plát o tloušťce přibližně tři milimetry. Vykrájíme malé kroužky nebo jiné tvary podle preference. Na polovinu kroužků naneseme trochu marmelády a přikryjeme druhým kroužkem, okraje lehce přitlačíme, aby marmeláda nevytékala.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a připravené bohémky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.

Po upečení necháme bohémky vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu tak, že rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Hotové bohémky pak polijeme čokoládou a posypeme sekanými ořechy, pokud používáme.

Tipy pro dokonalé bohémky:
1. Těsto musí být dobře vychlazené, aby se s ním lépe pracovalo a aby udrželo tvar během pečení.
2. Marmeládu můžete před nanesením trochu prohřát, bude se lépe roztírat.
3. Polevu nanášejte až po úplném vychladnutí bohémek, aby krásně ztuhla.