Bochánek, který se vždy povede recept


Bochánek, který se vždy povede recept.

Bochánek, který se vždy povede, je jednoduchý na přípravu a nevyžaduje složité ingredience. Jeho příprava zahrnuje základní kroky a pár tipů, které zajistí, že bude vždy chutný a nadýchaný.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej.
3. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud není těsto pružné.
4. Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nedoroste na dvojnásobek svého objemu.
5. Po vykynutí těsto opět vyklopte na pracovní plochu, lehce propracujte a formujte do tvaru bochánku.
6. Přendejte těsto na plech vyložený pečicím papírem. Povrch těsta můžete naříznout ostrým nožem, aby měl bochánek zajímavější vzhled.
7. Nechte těsto ještě asi 15 minut odpočinout, mezitím předehřejte troubu na 220°C.
8. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud bochánek nezíská zlatavou barvu a nezazní dutý zvuk, když na něj klepnete spodní částí.
9. Po upečení nechte bochánek vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Přidání lžičky cukru pomáhá aktivovat droždí a zaručuje lepší kynutí.
- Těsto bude pružnější a snáze se s ním bude pracovat, pokud ho budete hníst dostatečně dlouho.
- Pro křupavější kůrku můžete do trouby přidat na dno misku s vodou, která vytvoří při pečení páru.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do těsta lžíci sušeného rozmarýnu nebo tymiánu pro aromatický nádech.
- Bochánek chutná nejlépe čerstvý, ale můžete ho také skvěle využít druhý den například na domácí croutony nebo jako základ pro zapékaný chléb.