Bleskový letní koláč recept


Bleskový letní koláč recept.

Ingredience:
300 g mouky
200 g másla
100 g cukru
1 vejce
500 g ovoce (jahody, borůvky, maliny atd.)
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Recept:
1. V míse smíchejte mouku s kypřícího práškem. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky a rukama zpracujte v drobenku.
2. Do drobenky přidejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Zpracujte v hladké těsto.
3. Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte a položte do vymazané formy, vytvořte okraje.
4. Na těsto rozložte omyté a osušené ovoce.
5. Z druhé části těsta vytvořte pokličku nebo proužky a pokryjte jimi ovoce.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
7. Nechte vychladnout a můžete podávat.

Tipy:
- Pokud máte rádi křupavější povrch koláče, před pečením můžete ovoce posypat trochou cukru.
- Tento koláč je vynikající i s kombinací různých druhů ovoce. Experimentujte a najděte svou oblíbenou kombinaci.
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat citronovou kůru nebo vanilkový extrakt.
- Pokud máte málo času, můžete použít hotové těsto z obchodu. V tom případě celý proces přípravy zkrátíte.