Bircher müsli s pečeným ovocem recept


Bircher müsli s pečeným ovocem recept.

Ingredience:
- 150 g ovesných vloček
- 300 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka dle výběru)
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu pro neveganskou variantu)
- 1 jablko
- 1 hruška
- Hrst čerstvých nebo mražených bobulí (maliny, borůvky atd.)
- Špetka skořice
- Hrst nasekaných ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy apod.)
- Jogurt pro podávání (rostlinný nebo klasický dle preference)

Recept:
1. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, chia semínka, mandlové mléko a javorový sirup. Dobře promíchejte a nechejte odstát přes noc v lednici. To zajistí, že vločky a chia semínka pohltí tekutinu a směs zhoustne.
2. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
3. Jablko a hrušku omyjte, vyčistěte a nakrájejte na malé kousky. Ovoce rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte skořicí (a případně trochou javorového sirupu pro extra sladkost) a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut nebo dokud ovoce nezměkne a lehce se nezkaramelizuje.
4. Ořechy nasekejte a na suché pánvi je lehce opečte, dokud nezačnou vonět. Dávejte pozor, aby se nepřipálily.
5. Bircher müsli vyjměte z lednice, promíchejte a přidejte trochu více mandlového mléka, pokud je směs příliš hustá.
6. Do misek rozdělte müsli, na vrch přidejte pečené ovoce, opečené ořechy a bobule.
7. Pokud chcete, můžete přidat lžíci jogurtu pro krémovější konzistenci.
8. Podávejte ihned.

Tipy:
- Místo mandlového mléka můžete použít jakékoliv jiné rostlinné mléko (sojové, ovesné, kokosové atd.) nebo pro neveganskou variantu klasické kravské mléko.
- Bircher müsli můžete připravit ve větších množstvích a uchovávat v lednici. Vydrží vám tak na několik dní.
- Experimentujte s různými druhy ovoce a ořechů podle sezóny a vašich preferencí.
- Pro extra proteinovou bombu přidejte do müsli lžíci proteinového prášku nebo nasekané mandle.