Bílý kořeněný chléb recept


Bílý kořeněný chléb recept.

- Ingredience

- 500g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 1 sáček suchého droždí (7g)
- 300 ml teplé vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého fenyklu
- 1 lžička mletého koriandru

- Recept

1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a suché droždí.
2. Přidejte teplou vodu a olej a začněte hnětení těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Hněťte, dokud nezískáte hladké a pružné těsto.
3. Do těsta vmíchejte mletý kmín, fenykl a koriandr. Pokračujte v hnětení, dokud nejsou koření rovnoměrně rozložena.
4. Těsto přikryjte čistým kuchyňským ručníkem a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opětovně propracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a formujte bochník chleba.
6. Přesuňte bochník na pečící papírem vyložený plech a nechte opět kynout asi 30 minut.
7. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
8. Pečte chléb v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a když na něj lehce poklepete na spodní stranu, zní dutě.
9. Nechte chléb vychladnout na mřížce, než ho začnete krájet.

- Tipy

- Před přidáním koření můžete odložit malou část těsta a po vykynutí vytvořit z něj na povrchu chleba dekorativní vzor.
- Pokud máte rádi ostřejší chleba, můžete do těsta přidat i lžičku mletého černého pepře.
- Chléb můžete před pečením potřít rozšlehaným vejcem, díky čemuž získá krásně lesklou kůrku.
- Pro extra křupavou kůrku můžete do trouby na spodní rošt umístit malý pekáč s vodou, která při pečení vytvoří páru.